چرا رنگها در وب سایت مهم هستند؟ دلیل مهم بودن انتخاب رنگ بندی مناسب برای سایت چیست؟ برای آنکه بتوانید به اهمیت این موضوع پی ببرید، بهتر است به این پرسش پاسخ دهیم که رنگهای سایت چه تاثیری بر روی مخاطبان دارند؟ در پاسخ میتوان گفت:
• ارائه هویت بصری:رنگها هویت بصری شما را ارائه میکنند که میتواند نام تجاری شما را در ذهن کاربران و مشتریان احتمالی طنین انداز کند.
• تجسم برند:شما میتوانید از طریق انتخاب رنگ سایت، تجسم صحیحی از برند خود را برای مخاطب ایجاد کنید که در ایجاد تجربه کاربری بسیار موثر است.
استفاده از رنگ ها در طراحی سایت
همان طور که قبلاً هم گفتیم، رنگ یکی از آن مواردی است که در اولین برداشت کاربر سایت شما بسیار تاثیر گذار است. بنابراین رنگ هایی که احساس خوبی ایجاد نمی کنند، چشم را اذیت می کنند و یا به چشم فشار وارد می کنند و باعث ترک وبسایت شما توسط کاربر می شوند را انتخاب نکنید.
تضاد رنگ ها نیز یکی دیگر از مواردی است که در نظر کاربر نسبت به یک وبسایت، موثر است. استفاده بجا از تضاد رنگ ها باعث افزایش خوانایی می شود. بنابراین باید رنگ پس زمینه نسبت به رنگ متن (نوشته) متفاوت باشد.
بر این اساس، چند پیشنهاد کاربردی داریم تا بتوانید رنگ های جذاب و چشم نوازی را برای وبسایت خود انتخاب کنید
چند پیشنهاد برای انتخاب بهترین رنگ برای سایت وجود دارد:
1- فضاهای سفید
چگونه می توانید چشم بیننده را جذب کنید؟ فقط با اضافه کردن فضایی بین بخش های مختلف محتوا و بلوک های رنگی. مثلاً ترجیح شخصی ما صفحه ای است که رنگ زمینه آن خیلی تیره نباشد و دکمه خیلی روشنی مثل «دانلود» در آن باشد. زیرا چنین صفحه ای نسبت به یک صفحه با رنگ بندی ضعیف، بیشتر باعث تبدیل شدن کاربر به مشتری (در اینجا دانلود کننده) می شود. شما به دکمه ای نیاز دارید که نگاه بازدیدکننده را به خود جلب کند و سبب شود بیننده خودبخود به سمت آن دکمه رفته و عمل مورد نظر را انجام دهد.
2- رنگ های مخصوص وب
اگر می خواهید رنگ ها در مرورگرها و سیستم های مختلف از دستگاه های اپل گرفته تا رایانه های شخصی دیگر، به یک شکل اجرا شوند، استفاده از رنگ های مخصوص وب ضروری است زیرا دستگاه های مختلف ممکن است رنگ ها را به طور متفاوتی نشان دهند. معمولا در نرم افزارهای ویرایش تصاویر مانند فتوشاپ و سایت ها و نرم افزارهای تولید کدهای رنگ گزینه ای با عنوان web colors وجود دارد.
3- از تنوع زیاد رنگ ها استفاده نکنید
اگر در انتخاب رنگ برای طراحی وبسایت، نظر اکثریت را در نظر بگیرید، درمی یابید که اکثر مردم ترجیح می دهند ترکیب رنگی مورد استفاده، ساده ترین حالت ممکن را داشته باشد. قرار نیست در وبسایتتان یک رنگین کمان ایجاد کنید بلکه باید از رنگ هایی استفاده کنید که بازدیدکننده را به سمت انجام عمل خاصی سوق دهد. بنابراین در انتخاب رنگ ها بیشتر دقت کنید و از بکار بردن رنگ های زیاد خودداری کنید.
4- کاهش وضوح تصویر (opacity) یا افزایش شفافیت (transparency) چیز بدی نیست
همانطور که قبلاً گفتیم، هیچ قانونی وجود ندارد و شما می توانید برای بهبود کار حالت های مختلف را امتحان کنید. اگر متنی را بر روی تصویر قرار داده اید یا از طرح بافتی در پس زمینه استفاده می کنید می توانید با کاهش opacity زمینه، به رنگ ها شفافیت بدهید و کنتراست بیشتری بین متن و زمینه ایجاد کنید.
5- عدم استفاده از رنگ های متناقض
دوست دارید متنی که با رنگ زرد در پس زمینه صورتی نوشته شده را بخوانید؟ چنین حالتی خیلی عجیب و غریب است!
6- رنگ لینک های کلیک شده
اختلاف نظرهای زیادی در این مورد هست که از تغییر رنگ لینک های بازدید شده استفاده کنیم یا نه. بسیاری از سایت ها به منظور هدایت بهتر کاربران، این کار را انجام می دهند که از رنگ maroon برای آن استفاده می کنند. بنابراین دقت کنید که از این رنگ در رنگ بندی منوهای اصلی استفاده نکنید چون ناخودآگاه باعث سردرگمی کاربران می شود.
7- رنگ لینک ها
بیشتر سایت های معروف مثل Google، New York Times، BBC، Yahoo و ... از رنگ آبی برای لینک ها استفاده می کنند و این به یک استاندارد تبدیل شده است که چشم مردم به آن عادت کرده است، پس چرا تغییرش دهیم؟
8- تیره تا روشن
بسیاری از طراحان سایت، انتخاب رنگ های خنثی را ترجیح می دهند و از ترکیبی از تنالیته های مختلف همان رنگی که انتخاب کرده اند نیز استفاده می کنند. این نوع ترکیب رنگ حاصل از رنگ های خنثی نسبت به حالتی که با رنگ های اصلی کار شده باشد، فشار کمتری به چشم وارد می کند.
9- کنتراست یا تضاد
همانطور که قبلاً گفتیم، تضاد رنگ یکی از عوامل مؤثر در نگهداشتن بازدیدکننده است. مثلا تأثیر رنگ های متضاد متن و پس زمینه در خوانایی متن بسیار مهم است. وقتی رنگ پس زمینه به سفید نزدیک می شود، رنگ متن باید به سیاه یا خاکستری نزدیک شود. به همین سادگی!
10- انتخاب رنگ با توجه به اهمیت موضوع
مثلا ترجیح ما در مورد رنگ دکمه «سفارش خرید»، رنگ قرمز در زمینه سفید است.
11- سایه ها و گرادینت ها
این یک فرمول تجربه شده است و نتیجه خوبی دارد. گاهی با همان رنگ های موجود و اندکی تغییر در درجه بندی رنگ ها و یک سایه در زیر لوگو، می توان ظاهر جدیدی به وبسایت داد. این کار سایت را جذاب تر نموده و آن را از حالت معمول دو بعدی خارج می کند.
12- متن روشن در زمینه تیره
استفاده از این تکنیک در مواردی مانند دکمه ها می تواند مفید باشد اما برای کل یک مطلب طولانی قطعا نه! متأسفانه بعضی از کارفرماها نظرات و سفارشات عجیبی دارند و می خواهند کل زمینه صفحه تیره باشد با متن روشن. به نظر شما غیر عادی نیست اگر به جای قرار دادن متن سیاه در زمینه سفید، متن سفید را در زمینه سیاه بگذاریم؟ دوستان عزیز، اگر در یک وبلاگ یا سایت خبری بر چنین وضعیتی اصرار دارید، منتظر یک فاجعه باشید!
13- استفاده از رنگ های به اصطلاح فسفری، فاجعه ای دیگر است
اگر مرتکب چنین اشتباهی شوید و موجب سردرد بازدیدکنندگان شوید، آن ها دیگر به سایت شما سر نخواهند زد.
14- ملاحظات فرهنگی
ملاحظات فرهنگی در انتخاب رنگ، یکی دیگر از عوامل مهم محسوب میشود. ببینید مخاطبان هدف وبسایت شما چه کسانی هستند سپس در مورد آن ها و اینکه کجا زندگی می کنند و چه فرهنگی دارند و نسبت به رنگ های مختلف چه احساس و نظری دارند، حتما تحقیق کنید.
15- از رنگ علامت تجاری و رنگ های سازگار با آن استفاده کنید
وبسایت ها باید در رنگ بندی قالب خود رنگ برند و علامت تجاری را در نظر بگیرند و از رنگ هایی استفاده کنند که با آن سازگار باشد یا مکمل آن باشد.
16- جمعیت شناسی
مردم شناسی و مخاطب شناسی، یکی از مهم ترین عواملی است که قبل از انتخاب رنگ باید در ذهن داشته باشید. اگر جامعه هدف شما کودکان هستند، از رنگ های روشن تر و درخشان تر استفاده کنید ولی اگر بزرگسالان مخاطب شما هستند، بهتر است از رنگ های ملایم تر و شیک تر استفاده کنید. اگر وبسایت مخصوص خانم ها است، رنگ های دخترانه ای مثل بنفش می تواند خوب باشد و اگر وبسایت مخصوص آقایان است، استفاده از پس زمینه سفید و متن سیاه عالی است.
17- تصاویر
تصاویر نیز در رنگ بندی سایت نقش بسزایی دارند. اگر در صفحه اصلی و صفحات داخلی از تصاویر زیادی استفاده می کنید، هوشیار باشید و در هنگام انتخاب رنگ، همه مسائل را در نظر داشته باشید.
18- موضوع کسب و کار و محصولات خود را در نظر داشته باشید
مثلا برای کاری که با رنگ سبز خیلی بهتر به نظر می رسد، رنگ قرمز هیچ کارایی ندارد
در ادامه طراحی رنگ مناسب یک وبسایت پزشکی را بررسی میکنیم:
در انتخاب رنگ سایت، رنگهایی که بتوانند اعتماد را به سمت شما جلب کنند بسیار مهم هستند. از جمله این رنگها می توان گفت:
• آبی: مهم ترین و رایج ترین رنگی که برای طراحی سایت های پزشکی درنظر گرفته می شود، رنگ آبی میباشد. این رنگ برای ایجاد یک فضای پایدار، آرام و با جلب اعتماد به کار گرفته می شود.
• سبز: رنگ سبز از جمله رنگ هایی است که نشانگر سلامت و طبیعت بوده و به راحتی می تواند اعتماد کاربر را جلب کند.
بنفش: یکی از رنگ هایی که بیشتر برای ایجاد حس روحانیت به کار می رود، بنفش است. این رنگ به خصوص برای وب سایت پزشکی در حوزه روانپزشکی و روانشناسی بسیار متداول می باشد.
سخن اخر
- سعی کنید حتما در سایت از رنگ سازمانی که در لوگوی شما هست، استفاده کنید، اگر هنوز رنگ سازمانی خود را انتخاب نکردهاید بهتر است با ما تماس بگیرید تا به شما کمک کنیم که رنگی را انتخاب کنید که معرف شخصیت برند شما باشد.
- بیش از ۲ تا ۴ رنگ در سایت استفاده نکنید و یادتان باشد یکی از رنگ ها باید رنگ اصلی باشد که بیش از همه به چشم بیاید.
- برای دکمههای CTA از رنگهای متضاد با پس زمینه استفاده کنید تا بیشتر جلب توجه کنند